Trollisanomat

Trollisanomat taistelee Facebookissa toimivan Venäjän trolliarmeija-nimisen ryhmän sananvapauden sekä monipuolisen ja rehellisen journalismin puolesta!

Venäjän trolliarmeija-ryhmään kuuluu monenlaisia ihmisiä. Ideologisesti he ovat hyvin heterogeeninen ryhmä, jota yhdistää yksi asia: epäuskoisuus suomalaista ja länsimaista mediaa kohtaan Ukrainan kriisin uutisoinnissa. Ukrainan kriisi näkyy mediassamme lähes pelkästään mustavalkoisena Venäjän demonisointina. Venäjä on yksi osapuoli. Yhtä hyvin syyllisiä voidaan etsiä Kiovasta, Brysselistä tai Washingtonista.

Ukraina – Venäjä uutisointi on ollut jo pitkään niin yksipuolista, että se on muokannut myös valtaosan suomalaisten mielipiteitä. Media on kääntänyt katseet pois Ukrainasta, kohti Venäjää. Putin omistaa rantatontin Ahvenanmaalla on tämän uutistulvan jatkumon päätepiste tätä kirjoittaessa. Itse Ukrainan kriisi tuntuu olevan toissijainen asia tällaisessa maailmankuvassa.

Trolliarmeija syntyi, kun kriittiset äänet leimattiin mediassa Venäjän maksamiksi trolleiksi. Tästä hyviä esimerkkejä ovat nämä kaksi artikkelia Yle nettisivuilta:

  • Yle pyytää 15.9. julkaistussa artikkelissaan kansalaisia tutkimaan toisiaan ja paljastamaan internetissä liikkuvat Venäjän valtion palkkaamat trollit. (1)
  • Jari Tervon kolumni, jossa hän yksinkertaisesti niputtaa tavalliset some-keskustelijat ja Venäjän harjoittaman informaatiosodan yhdeksi ja samaksi asiaksi. Käytännössä siis vahvasti vihjaa muutaman esimerkin kommentoijan olevan Venäjän valtion maksamia nettitrolleja. (2)


Leimaamalla trolleiksi kaikki kriittiset äänet, syyllistyi media sosiaalisen paineen avulla sananvapauden rajoittamiseen. Kriittisellä äänellä valta-ajattelua kohtaan Ukrainan kriisistä oli jo ennen tätä hyvin vaikea puhua tulematta leimatuksi Venäjä-mieliseksi ja putinistiksi.

Venäjän trolliarmeija ja hieman myöhemmin myös Trollisanomat syntyi vastareaktiona tällaiselle älyllisesti hyvin heppoiselle uutisoinnille ja rehellisesti sanottuna, naurettaville väitteille. On varmasti totta, että Venäjä käy informaatiosotaa ihan samoin kuin kaiketi käy jokainen maa maailmassa nykypäivänä. Mutta yksittäisten suomalaisten leimaaminen suomalaisen median taholta vieraan valtion maksamiksi trolleiksi on yksinkertaisesti hirmuinen ylilyönti ja loukkaa kansalaisten sananvapautta.

Me haluamme rauhan Ukrainaan. Ukrainalaisten hätä ei voi olla asia, jolla tehdään politiikkaa. Suomen Nato-jäsenyyden markkinointi ei esim. ole sellainen asia.

Novaja Gazetan toimittajan kolumni kiteyttää tuntomme. Tätä kolumnia mediamme ei varmasti tule koskaan lainaamaan, sillä sen kirjoittaja edustaa Venäjän tunnetuinta vaihtoehtoista mediaa, jonka pitäisi tukea Venäjä-hysteriaa, ei kritisoida sitä. (3)

(1)
http://yle.fi/uutiset/oletko_joutunut_venajan_trolliarmeijan_kohteeksi__kerro_kokemuksistasi/7470016
(2)
http://yle.fi/uutiset/jari_tervo_trolliarmeija/7472633
(3)
http://mondediplo.fi/digi/lehti/4-2014/artikkeli/tuhon-tie/#.VD5tJ77sBE5

 

Lähetä uutisvinkki Trollisanomille!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s